piątek, 9 listopada 2012

Zapiekanka dyniowa - tanie składniki :-)


Przed i po...




Potrzebne będą:

- dynia pokrojona w kostkę, choć może być w cokolwiek innego,  wedle uznania około 500-800 g
- ugotowane ziemniaki pokrojone w plastry ok. 1 kg ( nie mogą być rozgotowane, lepiej gotować krócej bo i tak dopieką się w piekarniku)
- 1 pomidor
- przecier pomidorowy
- dwie duże cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- curry
- chilli w proszku jeśli ktoś lubi na ostro
- sól

Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie z oliwek (pod przykryciem) . Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, rozłożyć w nim kolejno warstwami: dynia; curry; chilli; ziemniaki; przesmażona cebulka; przecier; czosnek przeciśnięty przez praskę; plastry pomidorów; dynia; curry; trochę soli; plastry pomidora; cebulka; ziemniaki...
Przykryte naczynie włożyć do nagrzanego piekarnika (200 stopni). Kiedy sos się zagotuje zdjąć pokrywkę i piec aż ziemniaki z wierzchu się zarumienią. Wszystko trwa 1-1,5 h. 

Oczywiście można dodać inne składniki. Jedni dodają jeszcze makaron, ser, pieczarki itd. Jednak i bez tych dodatków zapiekanka jest naprawdę smaczna. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz