piątek, 14 lutego 2014

Przepyszne kuleczki


W Walentynki, których oficjalnie nie obchodzimy, zajadamy się zrobionymi dzień wcześniej kuleczkami. Tak, tak, tylko surowe składniki. Nie mogę niestety podać dokładnych proporcji, ale każdemu z Was z poniższych składników wyjdą równie smaczne i zdrowe kulkowe przysmaki :-). 







POTRZEBNE BĘDĄ:

  • mak 
  • daktyle namoczone w małej ilości wody (ja dałam trochę za dużo wody i kulki wyszły lekko lepiące co w niczym nam nie przeszkadzało)
  • wiórki kokosowe
  • słonecznik
Zblendowane daktyle + zmielony trzykrotnie mak + zmielone wiórki kokosowe + zmielony słonecznik. Wszystko razem zagnieść, uformować kuleczki, obtoczyć w kokosie, karobie, sezamie, czymkolwiek. Wstawić w chłodne miejsce na noc albo do zamrażarki na chwilę (wersja dla niecierpliwych). 

Można kombinować na milion sposobów, dodać olejek aromatyczny, sok z cytryny itd. itp. 

Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz