A więc dziś przepis na prostą, banalną i tanią zupę pokrzywową.
Składniki:
- 200 g pokrzywy z grubsza pokrojonej ( muszą to być szczyty albo najmłodsze liście; wcześniej namoczyć w wodzie aż to co ma wypłynąć wypłynie)
- 3 średnie cebule
- wywar warzywny (ok 1,5 litra): marchewka, seler, pietruszka, liście laurowe, ziele angielskie, itp.
- pieprz
- woda (na oko)
- 4-5 większych ziemniaków pokrojonych w kostkę
- trochę kminku
- 3 ząbki czosnku
- ewentualnie liście czosnku niedźwiedziego
- olej roślinny
- na koniec sól, ale to już indywidualnie na talerzu.
Cebulę pokroić w kostkę i chwilę podsmażyć na oleju, następnie dodać wywar, pokrzywę, kminek, pieprz, trochę wody (u mnie to było tak może nieco więcej niż 0,5 litra), chwilę pogotować. Następnie wrzucić ziemniaki i gotować aż zmiękną (5-10 min).
Kiedy zupa będzie już letnia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (liście czosnku niedźwiedziego porwać na drobne części). Zupę można posolić już na samym początku my jednak posoliliśmy sobie indywidualnie.
To coś zwinięte to podbiał, który miał być jadalną ozdobą, ale chyba nieco się zawstydził :-).
Smacznego!!!
PS. Odrobina kaszy gryczanej dobrze wpłynie na smak zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz