Pokrzywa po to, żeby urozmaicić zwykłe placki :-). Podaję proporcje na dwa duże i grube placki a właściwie placuchy. Każdy mieszałam osobno, żeby było po równo :-). Miałam problem z ich przewracaniem więc jeśli ktoś nie ma cierpliwości to proponuję zrobić tradycyjne małe placki.
Składniki na dwa duże placki:
2 duże ziemniaki
2 małe cebule
55 g pokrzywy (szczyty, wcześniej opłukane i poszatkowane)
2 swojskie jajka
pieprz
sól
1-2 łyżki mąki (ja nie dałam bo zapomniałam więc może dlatego ciężko się przewracały)
Ziemniaki ścieram na tarce o małych oczkach, cebulę kroję w małą kostkę, do tego dorzucam pokrzywę, jajka i przyprawy (no i mąkę oczywiście). Dokładnie mieszam, jeśli jest za dużo soku z ziemniaków to odlewam, wrzucam na patelnię (u mnie taka mała w sam raz na jednego większego placka) na mocno rozgrzany olej. Smażę po kilka minut z każdej strony i gotowe. Najlepiej podać z surówką (najlepiej dla mnie :-).
Smacznego!!!
Jutro spróbuję coś takiego przyrządzić (placek, nie żabkę)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie ;-)