czwartek, 13 września 2012

Nostrzyk biały (Melilotus albus)



Spacerując, czy to polnymi ścieżkami czy nawet chodnikami przy głównej drodze, mijamy całe mnóstwo przeróżnych gatunków flory. Nieraz zwracamy uwagę na piękne kwiaty czy jakieś specyficznie wyglądające rośliny. Od kiedy interesuję się roślinami zaczęło irytować mnie, że przechodzę obok nich i nie znam nawet ich nazwy a co dopiero mówić o zastosowaniu. Teraz rośliny fotografuję a potem czytam o nich 
i poznaję je, umieszczam zdjęcia i opisy na blogu jednocześnie się ich ucząc. Robię to bardziej dla siebie, ale może ktoś przy okazji skorzysta :-).


Dziś ...Nostrzyk Biały... 



Jak podaje Wikipedia:

Należy do najlepszych roślin miododajnych w naszym klimacie. Bywa bardzo licznie odwiedzany przez pszczoły miodne. Wydajność miodowa z 1 ha wynosi 300–600 kg. Ziele nostrzyka obniża nadmierną przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych, zmniejsza nieznacznie lepkość i krzepliwość krwi oraz ułatwia jej przepływ przez naczynia żylne i włosowate, poprawia kinetykę chłonki. Efektem tego jest poprawa krążenia, zmniejszenie obrzęków i zapobieganie tworzenia się zakrzepów.

W internecie, który jest skupiskiem niemożliwej ilości informacji, znalazłam wywiad z rolnikiem, który nostrzyka zdecydował się hodować. Wywiad pochodzi z Polskiego Radia Jedynka. 

 http://www.polskieradio.pl/7/670/Artykul/409697,Nostrzyk-bialy-roslina-wybitnie-miododajna-



Detlev Henschel opisuje w swojej książce "Jadalne dzikie jagody i rośliny" nostrzyka żółtego, ale biały ma dokładnie takie samo działanie i zastosowanie. 

Opis nostrzyka żółtego z wyżej wymienionej książki:


Siedlisko
Nieużytki, zbiorowiska bylinowe, przydroża, wały, pola, torowiska kolejowe, brzegi zbiorników i żwirowiska.

Często występuje z roślinami jadalnymi:
Bylica pospolita, pokrzywa zwyczajna, ostrożenie, mlecz, podagrycznik, bluszczyk kurdybanek, podbiał, koniczyny, przytulie, czosnaczek, mniszek lekarski, ślazy, wiesiołek dwuletni, żmijowiec zwyczajny, pasternak, szczaw zwyczajny, krwawnik pospolity, jasnoty, gwiazdnica, babka, wierzbówka biała, bylica piołun, marchew zwyczajna, starzec.

Opis
Roczna lub dwuletnia. Czerwiec do września; 15-120 cm. Liście trójlistkowe. Pędy nagie. Kwiaty wielkości 5-7 mm, bladożółte lub białe zebrane w grona. 

Możliwość pomyłki
Z nostrzykiem białym, ale i ten można tak samo wykorzystać. Zasychająca roślina pachnie jak przytulia ze względu na uwalniającą się kumarynę (organiczny związek chemiczny z grupy laktonów o przyjemnym zapachu świeżego siana. Wykryta w roślinach ponad 80 gatunków z rodzin: traw, storczykowatych, motylkowatych, jasnotowatych. To już z wikipedii).

Części jadalne
Młode liście jako sałatka. 

Zbiór
Liście można zbierać wiosną, natomiast ziele na napary - latem. 

Napar pomaga przy migrenowych bólach głowy (2-3 filiżanki) i jest bardzo dobrym środkiem nasennym (jedna filiżanka tuż przed snem). Dwie łyżeczki ziela zalać 1/4 litra wrzącej wody i pozostawić na 10 minut do naciągnięcia. UWAGA! Nie przedawkować naparu jako środka nasennego, gdyż wtedy grozi ból głowy od kumaryny. 
Zastosowanie
Świeże, młode liście można dodać do innej sałatki, ziele nostrzyka samo jest niezbyt smaczne. Można posiekać drobno 25 g młodych liści (na 1 kg ziemniaków lub bulwek np. situ lub strzałki wodnej) i didać do gotowej już sałatki. Smakuje trochę jak poperfumowane. Związane lub umieszczone w woreczku z gazy liście można gotować w zupie lub np. z potrawami z ryb. Znajduje swoich wielbicieli, choć ja na przykład wolę bylicę pospolitą. Suszone ziele podwieszone w woreczku w szafie czy namiocie przegoni mole i inne owady.

Jadalne dzikie jagody i rośliny, Detlev Henschel; MUZA SA. Warszawa 2004


Na razie tyle o nostrzyku. Nie zbierałam go w tym roku i nie stosowałam. Wiem już jednak o istnieniu takiej rośliny więc w niedalekiej przyszłości znajdzie się dla niego miejsce w naszym ogrodzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz