środa, 10 grudnia 2014

Surówka z selera, pora, ananasa i innych składników ;-)


Kiedyś strasznie smakowała mi sałatka, w której skład wchodziły: jajka, ananas, kukurydza, szynka, ser żółty, por, majonez. To było kiedyś. Ostatnio zatęskniłam za połączeniem pora i ananasa to tego stopnia, że pokusiłam się o eksperyment. Efekt? Mój ostatni hit obiadowy! Surówka naprawdę warta polecenia. Smak oczywiście jest jedynie zbliżony do sałatki, o której wspomniałam, ale to raczej dla nas żaden problem :-). 





Składniki:

seler tyle co na zdjęciu (połowa większego)
jabłko tyle co na zdjęciu :-) (1,5)



por (niecały średni)
świeży ananas 250 g
2 ząbki czosnku
sól morska
pieprz
białe tahini 1 łyżka
woda

Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, seler i czosnek na małych. Dodać drobno pokrojony ananas, por, sól, pieprz, tahini i wodę. Wody wlać według uznania, ja wolę surówki bardziej mokre. Wszystko wymieszać i zostawić na co najmniej godzinę do przegryzienia. 

Zamiast tahini sprawdzi się pewnie inny tłuszcz np. słonecznik czy siemię lniane. 


Pozdrawiam ;-)


PS. 13.12.14 Dziś dosypaliśmy do surówki wielkie czarne rodzynki - wypas :-). 



2 komentarze: