sobota, 10 listopada 2012

Surówka z dyni z dodatkiem rzeżuchy

Poprzednia surówka skłaniała się smakowo bardziej ku słodyczy a to za sprawą rodzynek i orzechów. To było na śniadanie, a na kolację zrobiłam coś na słono-kwaśno. Połączenie dyni i ogórka kiszonego wydawało mi się dość dziwne, ale w smaku wyszło idealne, w sam raz do upieczonego dziś chleba. 




Składniki:

- dynia 400-500 g
- 1 większe jabłko
- 4 średnie ogórki kiszone
- trochę pora
- jedna większa cebula
- trochę więcej niż pół puszki fasoli konserwowej
- pęczek rzeżuchy
- sok z cytryny
- łyżka majonezu
- sól
-pieprz

Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podobnie jabłko i ogórki. Por i cebulę skroić na cienkie paski, rzeżuchę drobno poszatkować. Wszystko razem wymieszać dodając fasolę, majonez, sól, pieprz i sok z cytryny. Wytrzymać i zjeść surówkę chociaż po pół godzinie, musi się trochę zależeć.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz