Dzięki dyni, którą zresztą w cieście ciężko wyczuć, i rodzynkom konsystencja wypieku jest lekko wilgotna.
Powinny być dynie, ale pod ręką były akurat jabłka :-) |
Składniki:
- 2 szklanki startej dyni
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- cukier puder do posypania
- 1 opakowanie rodzynek
Jajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę (wymieszać ją wcześniej z cukrem wanilinowym, sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem) i wszystko razem wymieszać. Na końcu dodać startą dynię, rodzynki i jeszcze raz wymieszać delikatnie łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Jeśli dynia wydziela sok to należy go odcisnąć. Użyłam niedużej blaszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz