poniedziałek, 12 listopada 2012

Ciasto dyniowe

Przepis mało oryginalny, bo po wpisaniu w wyszukiwarce "ciasto dyniowe" właśnie ta receptura znajduje się w co drugiej pozycji.


Dzięki dyni, którą zresztą w cieście ciężko wyczuć,  i rodzynkom konsystencja wypieku jest lekko wilgotna.

Powinny być dynie, ale pod ręką były akurat jabłka :-)
 

Składniki:

- 2 szklanki startej dyni
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- cukier puder do posypania
- 1 opakowanie rodzynek

Jajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę (wymieszać ją wcześniej z cukrem wanilinowym, sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem) i wszystko razem wymieszać. Na końcu dodać startą dynię, rodzynki i jeszcze raz wymieszać delikatnie łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 

Jeśli dynia wydziela sok to należy go odcisnąć. Użyłam niedużej blaszki. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz