niedziela, 8 lipca 2012

sałatka czerwona



Prosta i smaczna sałatka z surowego buraka. Po kilku "gotowanych" dniach z zupami, klopsami i ziemniakami przyszła kolej na coś surowego. W założeniu całość miała być surowa, ale dodałam jeszcze groszek i fasolę. Bez tych dodatków też będzie smaczna. Do tego wszystkiego w lecie oczywiście kompot.

- 4 małe buraki z łodygami i liśćmi
- 3 małe bulwy rzepy
- 1 większa cebula
- 1 marchewka
- oliwa z oliwek
- puszka fasoli
- puszka groszku
- cytryna
- ząbek czosnku
- przyprawy
- mały pęczek natki pietruszki 


Najpierw kroimy łodygi i liście buraków a także cebulę. Solimy, polewamy oliwą i możemy przygotowywać resztę surówki, chodzi głównie o to, żeby łodygi, liście i cebula już sobie miękły. Następnie trzemy na tarce o grubych oczkach buraczki, rzepy i marchewkę. Wyciskamy przez praskę ząbek czosnku, skrapiamy cytryną (ja dałam sok z połówki), wsypujemy fasolę i groszek (u mnie niecała puszka), kroimy drobno pietruszkę. Przyprawiamy. Najlepiej zostawić na około pół godziny, żeby sobie poleżało. Gotowe :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz