Może nie ma tu typowo wiosennego mniszka lekarskiego, stokrotek ani babki za to parę innych ciekawych roślin. Sałatkę jedliśmy wczoraj i żyjemy :-)
W skład sałatki wchodzą (wszystkie ilości zgodnie z własnymi upodobaniami):
- liście czosnku niedźwiedziego
- liście podagrycznika pospolitego
- liście, łodygi i kwiaty miodunki lekarskiej
- liście, łodygi i kwiaty czosnaczka pospolitego
- oliwa z oliwek
- sól
- pomidor
- kukurydza
Liście rwiemy na mniejsze, kwiaty dodajemy najlepiej w całości, twardsze i włochate części kroimy na drobno. Pomidory w kostkę, kukurydzy niewiele. Potem oliwa z oliwek, sól, ewentualnie pieprz. Wszytko razem mieszamy i zostawiamy jakieś pół godziny aż się "przegryzie". Gotowe!!!
Można oczywiście dodać jeszcze listki szczawika zajęczego, szczawiu, mniszka lekarskiego, pokrzywy itd. albo tworzyć własne smakowe wariacje :-).
czosnaczek |
podagrycznik |
Co za książka na pierwszym zdjęciu?
OdpowiedzUsuńO ile się nie mylę miała taki tytuł i takiego autora "Jadalne dzikie jagody i rośliny"
UsuńHenschel Detlev
dziękuję za odpowiedź :)
Usuń