poniedziałek, 18 lipca 2011

...sałatka ogórkowa 2...

Ogórków znowu się nazbierało więc postanowiłam zrobić z nich oczywiście sałatkę :-). Tym razem jednak nie gotowałam jej na piecu a nad ogniskiem (tak też robiłam z konfiturami). Przepis pochodzi od Basi. Sałatka mocno czosnkowa i smaczna. Myślę, że na zimowe obiady będzie w sam raz.


Składniki:
  •  4 kg ogórków (posiekanych w plastry)
  • 17 ząbków czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 3 duże cebule
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 szklanka octu
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 1 szklanka oleju

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 2-3 godzin. Następnie nałożyć do słoików, zalać sokiem który się wydzieli i gotować ok. 10 min.

Gotowe ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz