środa, 17 lipca 2013

Tanie danie niesłychanie na kolację bądź śniadanie: brązowy ryż z sosem agrestowo-bananowo-miodowym


To co dzieje się z cenami na niektóre produkty zaczyna mnie przerażać. Jakiś tydzień temu za kilogram bananów trzeba było zapłacić jedynie o złotówkę więcej niż za nasze krajowe jabłka. Jabłko jest owocem naszej strefy a musimy za nie płacić jak za owoc tropikalny. Ktoś poza mną chyba też to zauważył i dziś banany podrożały, były już po przeszło 6 zł za 1 kg. Jabłka dalej utrzymują się na 5 zł za 1 kg. Czekam aż nasze w końcu dojrzeją bo nie lubię przepłacać. 

Jest to tanie danie bo: za ryż brązowy, z którego wykorzystałam 2,5 torebki zapłaciłam 2,89 zł, dwa banany 2,58 zł, miód dostałam :-), agresty wisiały na krzaku.




Przygotowanie jest banalnie proste. Składniki podaję dla dwóch osób. 

Trzeba najpierw ugotować ryż. Sos robi się miksując dwa duże banany + 0,5 litrowa miska agrestu + dwie dość duże łyżki miodu + trochę wody.

Ryż wymieszałam z sosem, każdy później dodał sobie cynamonu i kakao wedle uznania. 

Smacznego :-)


2 komentarze:

  1. Mnie zamurowało kiedy bób w Krakowie kosztował tydzień temu 25 zł/kg... Chore :/

    OdpowiedzUsuń
  2. Winny pewnie jest biedny grad, a plantacje bananów może zaatakowało stado małp i stąd te ceny ;-)...zawsze jest na co zwalić.

    OdpowiedzUsuń