środa, 17 lipca 2013
Tanie danie niesłychanie na kolację bądź śniadanie: brązowy ryż z sosem agrestowo-bananowo-miodowym
To co dzieje się z cenami na niektóre produkty zaczyna mnie przerażać. Jakiś tydzień temu za kilogram bananów trzeba było zapłacić jedynie o złotówkę więcej niż za nasze krajowe jabłka. Jabłko jest owocem naszej strefy a musimy za nie płacić jak za owoc tropikalny. Ktoś poza mną chyba też to zauważył i dziś banany podrożały, były już po przeszło 6 zł za 1 kg. Jabłka dalej utrzymują się na 5 zł za 1 kg. Czekam aż nasze w końcu dojrzeją bo nie lubię przepłacać.
Jest to tanie danie bo: za ryż brązowy, z którego wykorzystałam 2,5 torebki zapłaciłam 2,89 zł, dwa banany 2,58 zł, miód dostałam :-), agresty wisiały na krzaku.
Przygotowanie jest banalnie proste. Składniki podaję dla dwóch osób.
Trzeba najpierw ugotować ryż. Sos robi się miksując dwa duże banany + 0,5 litrowa miska agrestu + dwie dość duże łyżki miodu + trochę wody.
Ryż wymieszałam z sosem, każdy później dodał sobie cynamonu i kakao wedle uznania.
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mnie zamurowało kiedy bób w Krakowie kosztował tydzień temu 25 zł/kg... Chore :/
OdpowiedzUsuńWinny pewnie jest biedny grad, a plantacje bananów może zaatakowało stado małp i stąd te ceny ;-)...zawsze jest na co zwalić.
OdpowiedzUsuń