środa, 5 grudnia 2012

Zupa grochowo-cebulowa

...na chłodne dni...



Składniki:

- 4 średnie cebule
- 200-250 g grochu namoczonego i gotowanego w 1100 ml wody (ja groch dokładnie płuczę, sypie kminkiem i zalewam wodą na co najmniej 12 godz. Ważne, żeby go nie rozgotować, żeby wody po gotowaniu nie wylewać i żeby wcześniej ją odrobinę posolić)
- dwa ząbki czosnku
- 4 albo 5 średniej wielkości ziemniaków
- wywar warzywny ok. 1,5-2 litrów
- oliwa z oliwek
- przyprawy (majeranek, kminek, sól, pieprz)

Cebulę kroję w kostkę, solę i duszę na oliwie z oliwek (garnek musi być w miarę duży ponieważ to w nim będzie zupa). Kiedy cebula się zeszkli dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę duszę. 
Po chwili wlewam wywar warzywny, wodę z gotowanego grochu i wrzucam ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę gotuję do momentu kiedy ziemniaki zmiękną. Po zdjęciu garnka z ognia wsypuję ugotowany groch. Czekam chwilę aż wszystko przestygnie wtedy odlewam ok 1 litr do innego pojemnika, traktuję blenderem i wlewam ponownie do gara. Przyprawiam w razie potrzeby. Zupa gotowa. Smakuje prawie jak tradycyjna grochówka. 

Można próbować różnych wariantów np. zrobić samą cebulową nie dodając grochu albo cebulową jedynie z wygotowaną wodą z grochu i wywarem warzywnym. Można dodać więcej ziemniaków albo zmiksować wszystko. Zupa jest w miarę tania bo warzywa korzeniowe do wywaru nie są zbyt drogie podobnie jest z cebulą, grochem i ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz