czwartek, 1 listopada 2012

Zupa dyniowa z curry

Dynia...hmmm, co by tu z niej zrobić, żeby nie była na słodko ani z mlekiem. Szczerze nie przepadałam za dynią. W dzieciństwie babcia robiła z niej niesmaczne i jałowe jak dla mnie kompoty. Smak ten zniechęcił mnie do tego stopnia, że do niedawna dynia nie smakowała mi wcale. Chociaż...w tamtym roku wyszła konfitura dyniowa z pomarańczą i cytryną, bardzo smaczna, ale poza tym były nieudane próby z zupami i plackami brrrr co za smak, aż w gardle stawało. Na szczęście w tym roku udało mi się znaleźć prosty i naprawdę rewelacyjny przepis na zupę dyniową. Połączenie dyni i curry jest niesamowite. Polecam wszystkim, którzy nie przepadają za dynią na słodko i za dynią na mleku.





Składniki:

- 1 litr wywaru warzywnego (jak będzie go więcej nic się nie stanie)
- 600 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
-4 albo 5 ziemniaków surowych pokrojonych w kostkę
- jedna cebula
- 4 ząbki czosnku
- chilli w proszku, suszone albo świeże
- oliwa z oliwek
- curry
- pieprz
- sól

Wykonanie

Na oliwie z oliwek ( na oko) podsmażyć cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek ( zawsze daję pokrywkę). Następnie wrzucić do garnka dynie i ziemniaki, chwilę dusić. Wsypać 1 łyżeczkę albo 1,5, jak kto woli, curry i jeszcze minutkę poddusić. Wlać bulion warzywny, wsypać chilli, pieprz, sól i gotować do momentu kiedy dynia i ziemniaki zmiękną. Odstawić do wystygnięcia po czym zmiksować wszystko blenderem. Bez dodatków jest pyszna, ale można dodać grzanki albo ziemniaka pokrojonego w kostkę.

 GOTOWE!


PS. Trzeba poczekać aż wystygnie, najlepiej smakuje w "letniej" temperaturze, gorąco psuje cały smak. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz