Składniki:
- 1 litr wywaru warzywnego (jak będzie go więcej nic się nie stanie)
- 600 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
-4 albo 5 ziemniaków surowych pokrojonych w kostkę
- jedna cebula
- 4 ząbki czosnku
- chilli w proszku, suszone albo świeże
- oliwa z oliwek
- curry
- pieprz
- sól
Wykonanie
Na oliwie z oliwek ( na oko) podsmażyć cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek ( zawsze daję pokrywkę). Następnie wrzucić do garnka dynie i ziemniaki, chwilę dusić. Wsypać 1 łyżeczkę albo 1,5, jak kto woli, curry i jeszcze minutkę poddusić. Wlać bulion warzywny, wsypać chilli, pieprz, sól i gotować do momentu kiedy dynia i ziemniaki zmiękną. Odstawić do wystygnięcia po czym zmiksować wszystko blenderem. Bez dodatków jest pyszna, ale można dodać grzanki albo ziemniaka pokrojonego w kostkę.
GOTOWE!
PS. Trzeba poczekać aż wystygnie, najlepiej smakuje w "letniej" temperaturze, gorąco psuje cały smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz