czwartek, 25 grudnia 2014

Święta 2014 - przesilenie zimowe.


W tym roku skromnie ilościowo, bogato jakościowo i przede wszystkim na surowo :-). 
To takie święta bez użycia blendera bo się zepsuł, ale jak widać tak też się da. 




Na stole dwa rodzaje surówek. 

W jednej tarte warzywa ( seler, marchewka, czosnek i jabłko), trochę pora, suszone namoczone grzyby, kilka pieczarek, natka pietruszki, odrobina wody i oliwy, soli i pieprzu. Wszystko to zalane sokiem po kiszonych buraczkach i odstawione do przegryzienia. 

Druga też na kiszono. 
Drobno pokrojona cebula, drobno pokrojony ogórek kiszony, tarte dwie marchewki i dwa awokado, woda po kiszonych ogórkach i trochę zwykłej, odrobina soli, suszona sproszkowana pokrzywa, pęczek świeżego koperku. Do tego kawałki pieczarek. Pozostawione do przegryzienia na parę godzin. 

No i oczywiście makówka, której nie mogło zabraknąć. A raczej figo-migdało-rodzynko-orzecho-makówka :-).  


Wiem, że stoły innych pękają w szwach, ale my jesteśmy dosłownie objedzeni. 


Wesołych i spokojnych Świąt wszystkim ;-)

...


I jeszcze mały dodatek. Na pierwszy i drugi dzień Świąt kuleczki sezamowo-daktylowo-orzechowo-rodzynkowe. Do tego "chałwa" o tym samym składzie tylko, że z dość solidnym dodatkiem mielonych wiórków kokosowych. Bazą jest białe tahini. Niby surowe, ale jakoś ciężko skontaktować się z tą firmą, żeby dowiedzieć się jak jest naprawdę.





Pozdrawiam :-)



środa, 10 grudnia 2014

Surówka z selera, pora, ananasa i innych składników ;-)


Kiedyś strasznie smakowała mi sałatka, w której skład wchodziły: jajka, ananas, kukurydza, szynka, ser żółty, por, majonez. To było kiedyś. Ostatnio zatęskniłam za połączeniem pora i ananasa to tego stopnia, że pokusiłam się o eksperyment. Efekt? Mój ostatni hit obiadowy! Surówka naprawdę warta polecenia. Smak oczywiście jest jedynie zbliżony do sałatki, o której wspomniałam, ale to raczej dla nas żaden problem :-). 





Składniki:

seler tyle co na zdjęciu (połowa większego)
jabłko tyle co na zdjęciu :-) (1,5)



por (niecały średni)
świeży ananas 250 g
2 ząbki czosnku
sól morska
pieprz
białe tahini 1 łyżka
woda

Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, seler i czosnek na małych. Dodać drobno pokrojony ananas, por, sól, pieprz, tahini i wodę. Wody wlać według uznania, ja wolę surówki bardziej mokre. Wszystko wymieszać i zostawić na co najmniej godzinę do przegryzienia. 

Zamiast tahini sprawdzi się pewnie inny tłuszcz np. słonecznik czy siemię lniane. 


Pozdrawiam ;-)


PS. 13.12.14 Dziś dosypaliśmy do surówki wielkie czarne rodzynki - wypas :-).